De Hoeve

Dierenartsen praktijk

 

Kalkovenlaan 15

1785 Merchtem

052/37.45.82

Spoedgevallen : 24u/7 bereikbaar na telefonische afspraak

 

Consultatie mogelijk na telefonische  afspraak van maandag tot vrijdag

en zaterdagvoormiddag.

Chippen van paarden

In België is het verplicht om alle paard-achtigen te chippen. (paarden, ezels, zebra’s, kruisingen).

Uw paard is niet in orde wanneer het enkel beschikt over een paspoort en een chip.

Wel wanneer het buiten een microchip en een EU-conform paspoort, ook geregistreerd is in de gegevensbank van de Belgische Confederatie van het Paard. Wanneer dit laatste punt ook in orde is, ontvangen eigenaars een mutatiedocument. Pas wanneer u dit document ontvangen hebt, is uw paard volledig geïdentificeerd volgens de Belgische wetgeving.

Maar hoe begin je daar nu aan? Wij kunnen je daarmee helpen. Het registreren van paarden kan gebeuren in vijf eenvoudige stappen:

  1. U moet een identificatiedocument aanvragen. De manier waarop deze aanvraag gebeurt, is afhankelijk van het type paard (vraag meer uitleg aan uw dierenarts).
  2. De bevoegde instantie stuurt u een factuur op. Enkel wanneer ze de betaling van de factuur goed ontvangen hebben, kunnen de andere stappen afgehandeld worden. Deze kan gaan van 13,77 tot 58,21 euro.
  3. Na de betaling van de factuur wordt er een identificatieattest paardachtige opgestuurd door de Belgische Confederatie van het Paard. Het is uw taak om te controleren of de informatie op het identificatieattest klopt.
  4. Daarna is het de bedoeling dat het paard een microchip krijgt toegediend door de dierenarts en deze kan dan ook het identificatieattest verder invullen.
  5. Wanneer dit allemaal gebeurd is, moet het ingevulde identificatieattest opgestuurd worden naar de bevoegde instantie.

Als al deze stappen correct zijn uitgevoerd, wordt het paard geregistreerd in de databank van de Belgische Confederatie van het Paard (BCP) en ontvangt u een EU-conform paspoort en een mutatiedocument. Vanaf dan is het paard volledig in orde en juist geregistreerd.