De Hoeve

Dierenartsen praktijk

 

Kalkovenlaan 15

1785 Merchtem

052/37.45.82

Consultatie 24 op 24 - 7 op 7 voor spoedgevallen

consultatie mogelijk na telefonische afspraak

Raaplegingen zonder afspraak

Maandag 18:00 - 19:30

Woensdag: 11:00 - 12:00

Medicatie en voeding kan u afhalen tussen 8u30 - 12u en 17u30 - 19u30

Diabetes

 

Suikerziekte of Diabetes Mellites bij de kat is een vaak gestelde diagnose. Bij deze ziekte wordt er ,of te weinig insuline aangemaakt, of worden de cellen ongevoelig gemaakt voor insuline. Het komt voornamelijk voor bij katten met overgewicht. De cellen in de pancreas die instaan voor de productie van insuline geraken uitgeput bij te dikke katten, omdat ze constant insuline moeten produceren. En insuline is nodig om glucose te laten opnemen door de spier- en vetcellen.

Glucose wordt gevormd in de darmen bij de vertering van het voedsel. Vanuit de darmen wordt glucose opgenomen in het bloed. Na de voeding stijgt het glucosegehalte in het bloed. Voor de lichaamscellen is glucose bijna onmisbaar, zowel als bouwsteen, als brandstof. Insuline zorgt er dus voor dat de lichaamscellen voldoende glucose kunnen opnemen en daarnaast zorgt insuline er ook voor dat glucose in het bloed binnen nauwe grenzen blijft. Maar wanneer de pancreascellen uitgeput geraken en te weinig insuline produceren, blijft er teveel glucose achter in het bloed en vanaf dan spreekt men van suikerziekte.

De belangrijkste verschijnselen van suikerziekte zijn veel drinken en plassen, honger hebben, vermageren. In een later stadium kunnen ze ook beginnen te braken, worden ze slaperig of kunnen ze neurologische verschijnselen krijgen.

Suikerziekte kan ontstaan door gebrek aan beweging en overgewicht of door medicijnen.